Kawan-kawan sealiran

Nadosa Pink & Hoya Merah

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ





Alhamdulillah ada nadosa pink kembang 3 kuntum dalam satu pasu di depan rumah. Nadosa pink ni diberikan seorang pekerja nurseri kepada saya percuma kerana ketika itu pokok tu dah macam nak jalan......

Saya bela dan belai, akhirnya inilah hasilnya pokok yang sudah tidak diingini oleh nurseri tu kerana dah tak subur.

Di beranda rumah saya juga sedang berkembang 3 kuntum hoya dari dua pasu. Wangi bau bunga hoya ni.



11 ulasan:

Temuk berkata...

Assalamualaikum Kunang-Kunang.
Semoga sihat. Mohon bertanya: 3 daripada 4 hoya yg saya beli dari Cameron Highlands beberapa bbulan lalu nampaknya kecut2 daun dan melembik batangnya. Ada yang daun2nya mula gugur. Semuanya pernah berbunga. Semasa beli di CH daun2 hoya itu memang kotor & berlumut hijau. Jadi saya cuci perlahan2 dengan air biasa . Pokok2 hoya itu saya gantung di wakaf (berbumbung genting) & tidaklah kena panas matahari secara direct. Ada apa2 tips utama penjagaannya?

Orkid Kunang-Kunang yang dipaparkan itu cantik warnanya. Saya ada beberapa pasu orkid tapi tak subur.

Kunang-Kunang berkata...

Waalaikumussalam Saudara Temuk,

Terima kasih singgah blog orkid saya ni.

Sebenarnya saya ni kurang arif bab sebab-sebab pokok tak sihat ni, tapi saya harap Cikgu boleh singgah di blog kawan saya ni. Dia nilah sifu saya mengenai orkid dan hoya ni.

Orkidku blogspot

InsyaAllah mungkin dia boleh membantu.

kayna berkata...

Rajinnya tanam orkid..

Makarimi berkata...

Salam...
Sekadar berkongsi orchid light purple tu namanya Bc Maikai.

Anis's Journal berkata...

kak, ada tanam pokok bidara tak?

ieda berkata...

saya suke bunga ..
tapi x pandai jaga .. soo saya x tanam lahh .. kalau saya suke saya beli je kak .. bila dah mati saya beli baru .. huhuh
x pandai betul menjaga nyee uhuh

mselim3 berkata...

minat betul akak tanam pokok bunga kan....kalu dah minat semua boleh jd....

ok...bagus...usaha yg murni tanam pokok,,,hijau kan bumi

Dieyna berkata...

cantik pokok orkid akak.. tangan sejuk ni sebab tu tanam apa pun menjadi dengan izinNya lah hehe..

LYAfrina berkata...

cantiknyer... nama pon sedap j disebut

Rumah Kuning berkata...

terpegun kejap. cantiknya....

Myra Jay berkata...

Cantiknya... Menjadi dan kembang mekar elok ;)

Related Posts with Thumbnails
 
Home | Gallery | Tutorials | Freebies | About Us | Contact Us

Copyright © 2009 Lambaian Orkid |Designed by Templatemo |Converted to blogger by BloggerThemes.Net